Intermittent Fasting Nedir? Aralıklı Oruç Diyet Planı ile Zayıflama

Ana Sayfa » blog » Intermittent Fasting Nedir? Aralıklı Oruç Diyet Planı ile Zayıflama

Sağlıklı Yaşamda Yeni Trend

Intermittent Fasting Aralıklı Oruç Diyeti

Araştırmacı ve sorgulayan kişiler sayesinde, günden güne hayatımıza renk ve çeşitlilik gelmektedir. Bu çeşitlilik yaşamın her anında fark edilir. Beslenme, sosyal yaşam, moda ve kozmetik… Hangi alanda olursa olsun tek bir sistem ile devam etmek, kişiyi biraz yorabilir. Söz konusu sağlıklı yaşam ve zayıflama ise, kesinlikle yeni ve alternatif çözümler gerekecektir. Zira zayıflama sürecini toplum olarak stresli şekilde geçirmekteyiz. Peki, bu süreci daha farklı kılmak için ne yapmalı?

Alışılmış diyet programlarındaki “bir kibrit kutusu büyüklüğü” veya “bir parmak kalınlığındaki” ifadeler, zayıflamak ve sağlıklı olmak isteyen kişinin moralini etkileyecektir. Sınırlandırma ve kurallar, zayıflama çabasını bazen hüzünle sonlandıracaktır. Bu sebeple hayatınıza yeni bir beslenme programı almalısınız. Üstelik bu program; sizin tercihlerinize kalmış diyet listesi olmalı. Son zamanlarda adını sıkça duyduğunuz fakat tam olarak ne anlama geldiğini bilmediğiniz intermittent fasting diyeti ile tanıştıracağız sizi. Hazırsanız başlıyoruz. Merak edilen her şey şimdi sizlerle!

Intermittent Fasting Nedir?

Adını ilk kez duyanlar şaşırabilir. Farklı bir diyet listesi olduğunu da düşünebilir. İsmi ile merak uyandıran intermittent fasting beslenme aslında Ramazan günlerinde tutulan oruçların, Ramazan günleri dışında da kısmen uygulanmasıdır. Yani kişinin zayıflamak ve midesini dinlendirmek için, kendisini aç bırakma durumudur. Bu beslenme sistemini uygulayanlar bedenini belirli saatlerle aç bırakır ve vücudun daha rahat yağ yakmasını sağlarlar.

Son günlerde diyet yapanlar arasında ismi geçse de aslında geçmişi neredeyse 1940’lı yıllara kadar gidebilir. Bu beslenme programı sizin yediklerinizi değil, yeme saatlerinizi belirler. Yani diyet listesindeki yemekleri sizin kaleminiz belirleyecektir.

Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

Her diyette olduğu gibi intermittent fasting diyet planı da belirli kurallara sahiptir. Dikkat etmeniz gereken birkaç detay vardır. Dikkat edildiği durumda istenilen kiloya ulaşmak oldukça kolaydır. Öncelikle beslenme aralığını belirlemeniz gereklidir. Düzenli şekilde her gün aynı saatte yemek yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Gün içinde 4, 6 veya 8 saat tokluk yaşayıp kalan saatlerde aç olacaksınız. Bu süreçte aç olduğunuzu düşünmeyin. Daha farklı uğraşlar seçip yemeklere olan dikkatinizi dağıtmayı tercih edin. İyi bir diyet, güçlü bir motivasyon gerektirir.

Bir diğer seçeneğiniz ise iki öğün atlayıp 24 saat aç kalmaktır. Yani gün içinde akşam yemek yediyseniz, sonraki gün akşama kadar sadece su ile günü geçireceksiniz. Aç kaldığınız saatler içinde vücudunuz olan besinleri yakacaktır. Diyeti ilk defa uygulayacak kişilerin günde 16 saat aç kalması uygun olmayacaktır. Daha az açlık süreleri ile başlayabilirsiniz.

Intermittent Fasting Diyet Planı ve Diyet Listesi

Zayıflamak istediğinizde tercih edeceğiniz intermittent fasting diyet planı doğrultusunda, karbonhidrat alımı gerçekleştirebilirsiniz. Öğün zamanlarınızda makarna ve pilav gibi hemen hemen sıkça tercih edilen gıdalar da tüketebilirsiniz. Sizi tok tutacak yağları tercih ederek sonraki öğüne kadar bu yağlardan faydalanabilirsiniz. Bunlar zeytinyağı ve kuru yemiş olacaktır.

Aç kaldığınız zaman dilimlerinde su, soda ve şekersiz içecekler tüketmeniz de diyet planına uygundur. Bitki çayları ile sonraki öğünü bekleyebilirsiniz. Öğünlerinize sağlıklı ve doğal gıdalar ekleyin. İşlenmiş gıdalar ile midenizi şişirmek yerine, doyurucu yemekler ile gerekli olan enerjiyi alabilirsiniz. Tuz ve tuzlu gıdalar ile vücudunuzu şişirmemeye özen gösterin. Bir gün içinde bu öğünler ile midenizi doyurarak 16 saatlik açlık süresi başlayacaktır. Geçen 16 saatte yağ yakımınız gerçekleşecektir. Bol sıvı ve su tüketimini unutmayın!

8 saatlik intermittent fasting diyeti örnek listesi şöyle olabilir:

  • Sabah: Uyandığınızda yeşil çay veya kahve içebilirsiniz. Detoks içecekler de uygun olacaktır. Saat 10.00 olduğunda tost ve haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz veya bol meyveli bir smoothie de tercih edilebilir. 11.30’da bir ara öğün yapacaksınız. 4 badem ve hafif bir salata olabilir.
  • Öğle: 12.30 ve 13.00 aralığında, fırında balık, bol sebze ve bir kase yoğurt yerken meyve suyu da içeceklerinizin arasında yer alabilir. Öğle ara öğününde dilediğiniz meyve ile bir parça bitter çikolata yiyebilirsiniz.
  • Akşam: Akşam yemeğinden önce acıkma halinde haşlanmış patates veya bir avuç patlamış mısır yiyerek kendinize ödül verebilirsiniz. 18.00 civarında ızgara tavuk ve sebze, tatlınız puding olabilir.
  • Intermittent Fasting Beslenme ve Faydaları

    • Sizi bedensel ve ruhsal açıdan rahatlatacak intermittent fasting faydaları arasında öncelikle tasarruf olduğunu göreceksiniz. Zamandan tasarruf yaparak, gün içinde yemek yeme sürenizi azaltabilirsiniz. Kendinize ve sevdiklerinize daha çok vakit ayırıp aklınızdaki işlerinizi kolayca bitirebilirsiniz.
    • Öğün az olduğu için kalori kısıtlaması yaşanacaktır. Bu sayede beyniniz daha hızlı çalışacaktır. Ayrıca daha yaratıcı ve aktif olabilirsiniz.
    • Besin dengesi oluşturulduğu için diyabet riski de ortadan kalkacaktır. Mideniz daha rahat edecek ve yorgunluk haliniz kalmayacaktır.
    • Kalp hastalıkları insanları bedenen ve ruhen üzen bir durumdur. Bu diyet programı ile kanınızdaki kötü kolesterol seviyesi azalacak ve yüksek kan basıncınız normale dönecektir.
    • İdeal kilo ve sağlık için gerekli olan leptin ve insülin dengesi sağlanır. Vücutta oluşacak iltihaplanmaların riski azalır ve serbest radikallerin etkisi hafifler.
    • Büyüme hormonları intermittent fasting program ile daha aktif hale gelir.
    • Yapılan sağlık araştırmalarında belirli süredeki açlığın, sağlığa faydalı olduğu ifade edilir. Açlık durumunda hücrelerdeki koenzim q10 seviyesi yükselir.
    • Koenzim q10 ise kişide hücre yenileyen bir maddedir. Doğal olarak yaşam süresini de olumlu yönde etkileyecektir.
    • Intermittent Fasting Diyeti ile Zayıflamak Mümkün Mü? Etkileri Neler?

      Sporcuların ve diyet yapanların sıkça sözünü ettiği intermittent fasting Türkçe anlamı için henüz tam bir kelime bulunamamıştır. Fakat oruç tutma gibi periyodik beslenme düzeni içerdiğinden “aralıklı oruç” anlamını almıştır. Ramazan günlerinde oruç tutan bedenin dinlendiği, hafiflediği bir gerçektir. Hatta bazen oruç tutarak zayıfladığını söyleyenlere bile şahit olabilirsiniz. Bu demek oluyor ki dinlenen beden kilo verebilir.

      Bu beslenme programı ile vücudunuzun aç kaldığı zaman diliminde, kanınızdaki insülin miktarı azalacaktır. Kanınızdaki insülin seviyesi azaldıkça vücudunuz insüline daha duyarlı hale gelir. Böylece vücudunuz, aldığı besinleri en doğru şekilde kullanır. Bu faaliyetler sonucunda bedeninizde yağ miktarı azalacak ve giden yağlar size kas olarak geri dönecektir. Büyüme hormonu da harekete geçeceğinden yağ yakımınız da hızlanacaktır.

      Ayrıca aç olarak yapılan egzersizler sonucunda daha çok yağ yakıldığı da bilinmektedir. Bu beslenme programı ile devam ettiğiniz sürece, egzersiz sonunda daha çok yağ yakabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir konuyu belirtmek gerekir. Diyabet hastalığı ve insülin direnci olan kişilerin, aç karnına egzersiz yapmaları tavsiye edilmez. Doğal olarak intermittent fasting diyeti de yine aynı durumdaki kişiler için ideal bir diyet programı değildir.

      Zayıflamak isteyenlerin intermittent fasting beslenme programına düzenli şekilde uyması gerekir. Diyete başlamadan, doktora danışmanız en doğru karar olacaktır. Olası bir hastalık durumu sağlığınızı daha da tehlikeye sokabilir. Gebelik riski taşıyan kadınlar için kesinlikle bu program tavsiye edilmez. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar için de uygun görülmeyen bir diyet programıdır.

Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Ownerspost
Cep Fabrika
Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020