Pepino Nasıl Yetiştirilir

Ana Sayfa » blog » Pepino Nasıl Yetiştirilir

pepino-nasil-yetistirilir

Pepino Yetiştiriciliği, Pepino Nasıl Yetişir,

Pepino yetiştirilmesi fide (fidan) ile dikimi yapılır. Meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar ihtiyacı kadar sulama yapılır. Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. Güneş ve temiz havayı sever. Kapalı ortamlarda (Oda, Limonluk gibi) bitki büyür ancak meyve vermez. Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir.

Örneğin: Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 400-700 gr. olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır. Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. Bir fidede 3 ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.

Açık Arazide Pepino Yetiştiriciliği
Pepino yetiştiriciliğini açık arazide, serada ve isterseniz saksıda yetiştirebilirsiniz.

Açık arazi de pepino yetiştirmek için mevsim özelliklerine bağlı olarak soğuk fazla olmayan dönemlerde dikim yapılmalıdır. Türkiye de dikim zamanı her bölgede değişiklik göstermektedir. Yetiştiricilik yapılacak bölgenin dikim zamanına uymak gerekir. Domates ve biber gibi meyvelerin yetiştiği bütün ortamlarda yetişebilme kabiliyetine sahiptir. Ör: Domates dikim zamanında dikim yapılabilir.

Dikim örneği: Sıra arası 1 m. sıra üstü 30-50 cm. olarak dikim yapılabilir. Ağaç desteği yapılacak ise bir fideden 2-3 dal bırakılabilir. Telli direk sistemi kurulacak ise aşılı domates dikimi şeklinde dikim yapılabilir.

Öncelikle arazi koşullarının dikime hazırlanması gerekmektedir. Dikim yapmadan önce araziye gübre atmanız tavsiye edilir. Gübreleme olarak ise özellikle dikim döneminden önce hayvansal gübrenin araziye yada dikim yapılacak setlere verilmesi gerekmektedir.sifalibitkileriniz.com Gübreleme verimi artırır. Gübreleme yapmadan önce toprak analizi yaptırınız. Pepino yetiştirilmesin de damla sulama tavsiye edilmektedir. Yaz döneminde bitkinin ihtiyacı kadar sulama yapılır. Sık aralıklar ile kısa sulama tavsiye edilir.

Yetişme döneminde ideal sıcaklık 15 ile 25 santigrat derece arasıdır. Çiçeklerin döllenmesi doğal olarak yapılmaktadır (Bahsedilen sıcaklık şartlarında)

Hasat döneminde ise meyveler el ile sıkıştırılmamalıdır. Meyve olgunluk dönemi sıcaklık şartları ne kadar fazla olur ise meyvenin lezzeti ve aroması o daha güzel olmaktadır.

Serada Pepino Yetiştiriciliği
Serada pepino yetiştirmek açık arazide olduğu gibi dikim şartlarını takip etmek gerekir. Domates dikim dönemlerinde dikim yapılamalıdır.

Serada pepino yetiştiriciliğine ise açık araziden farklı olarak kış döneminde çiçek döllenmesinde organik amaçlı olarak bambus arısı koyulması tavsiye edilmektedir.

Dikim örneği: Sıra araları 1,80 m. Sıra üstü 90 cm olan setlerde sıra araları 30 cm olarak tek sıra dikilirse dönüme yaklaşık 2000 adet fide dikilebilir. Seraya dikim adeti domates kadardır. Aşılı domates dikim aralığında dikimi yapılabilir.

Gübreleme olarak ise özellikle dikim döneminden önce hayvansal gübrenin araziye yada dikim yapılacak setlere verilmesi gerekmektedir.

Dikim şartları ayarlanamamış ise fidan tutulduktan sonra azot, fosfor ve potasyum dengesinin bitkinin ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Yani serada patlıcan yetiştiriciliğine uygun davranmak ve program izlemek tavsiye edilmektedir.

Dikimden sonra hasat dikim dönemine ve hava şartlarına bağlı olmakla birlikte, ortalama olarak eylül ayında dikilen fidan’ın meyvesi ocak ayında, ekim ayında dikilen ise şubat sonunda hasat dönemi gelmektedir. Dikimden 4- 4,5 ay sonra meyve hasat edilir.

Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Ownerspost
Cep Fabrika
Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020