Bitki Aşılama

Ana Sayfa » blog » Bitki Aşılama

bitki-asilama

Bitki Aşılama

Bitki Aşılama: Bitkiler ağaçlar, otlar, yosunlar ve çiçekler gibi birçok bitkiye benzer organizmaları içinde bulunduran canlılar aleminde kilere denmektedir. Bitkileri çoğaltmak için birçok yöntem uygulanılmaktadır. Bitki tohumlardan, aşılama çeşitlerinden çoğaltma işlemi yapılır. Bitkilerde aşılama işlemi tohumsuz olarak bitki parçalarıyla ana gövdeyi birleştirme işlemidir.

Bitkilerde aşılama neden yapılır: İyi verim vermeyen meyve ağaçlarına kaliteli aşı yapılarak verimi yükseltmek amaçlı aşı yapılır.

  • Ürün vermesi uzun süren ağaçlara genç fidanlarda aşı yapılarak ürünlerin çabuk verebilmesini sağlamak amaçlı aşı yapılır.
  • Kolay üretim yapılamayan bitkilerin verimi, cinsini çoğaltmak amaçlı aşılama yapılır.
  • Bitkilerde aşılama çeşitleri: Bitki aşılaması 2 çeşit yapılmaktadır.

Göz aşısı: Aşı yapılacak ana parçaya odun dokusu bulunan küçük bir kabuk parçası ile üzerinde bulunan tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denmektedir.

Göz aşısı için sağlıklı yeni filizlerden kesilip alınır ve alınan sürgünün yaprakları temizlenip  nemini kaybetmemesi için suyun içine konulur. Göz aşısında en önemli nokta gözün çıkarılmasıdır. Aşı gözü alırken gözün 1,5 cm altında ve 1,5 cm üzerinde yatay bir çentik atılır. Bu atılan çentikler göze zarar vermeden dikey şekilde çizilir ve sağ sol yapıp kabuğu çıkarılır

Aşı olacak bitkinin gövdesine dikey bir çizik atılır ve bu çiziğin olduğu yere göz aşımızı yerleştirip sıkıca bağlama yapılır.

Kalem aşısı: Kalem aşısı toprağın uyanmaya ve ısınmaya başladığı zaman anaç bitkilerinin kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılmaktadır. Kambiyum dokuları bitkilerde büyüme ve gelişme sağlayan önemli hücrelerdir. Bu hücreler aşılama yapıldığı zaman anaç bitkinin kesilen bölgesini yara olarak algılar ve o kesiği onarmaya başlar. Bu onarma esnasında ise anaç bitki ve yapılan aşının bir birine kaynaşmasını sağlamaktadır.

Aşı yapılacak ana bitkinin belirlenen bölgesinde keskin bir çakı ile yatay şekilde kesilir ve aynı yerden V şeklinde bir kesik daha yapılır. Bu kesilen yeri kalem aşısının girebileceği şekilde hazırlamış oluruz. Aşı olacak kalemin kesilen bölgeye girebilecek şekilde kesip uç kısmı sivri olarak ayarlanır.

Hazırlanan kalem aşısı ana bitkiden kesip ayrılan bölgeye itinayla yerleştirilir. Bitkinin gövdesine kalem aşısı yapılmıştır artık bu kalem aşı ile ana bitkiyi sıkıca sarılması gerekiyor. Bağlama esnasında kalem aşıları oynatmamak gereklidir sıkı ve sağlam şekilde bağlanması yapılır. Ve en son işlem olarak aşının tepesindeki kesik yerin hava almaması için macun ile kapatmalıyız.

Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Ownerspost
Cep Fabrika
Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020