Bebekler Üzülmesin: Biberon Çürüğü Nedir, Neden Olur?

Ana Sayfa » Çocuk Yiyecekleri » Bebekler Üzülmesin: Biberon Çürüğü Nedir, Neden Olur?
Bebekler Üzülmesin: Biberon Çürüğü Nedir, Neden Olur?

0 Kişinin Defterine Ekli

20 Kişi Okumuş

Tarifi Favorilere Ekle

biberon-curugu-nedir

Çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla görülen biberon çürüğü genel itibariyle besin içeriklerine bağlıdır. Bu çürüğün oluşmasında farklı etkenler mevcuttur. Diş temizliğine dikkat edilmeyen bebeklerde ve çocuklarda bu sorunla sıklıkla karşılaşılır. Biberon çürüğünün oluşmasında kalıtsal faktörler de etkili olabilmektedir. Diş çürümesi engellenmezse ya da tedavi edilmezse süt dişlerinden sonra çıkacak olan dişlerin yapısını bozabilir, çene sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir.

Biberon çürüğü nedir?

Biberonla beslenen bebeklerde gün içerisinde içilen sütün bir miktarı ağız içinde ve dişlerin arasında birikerek bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler ise diş çürümesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra süt içerisine katılan bal, pekmez ve bisküvi gibi gıdalar da fazlaca bakteri oluşmasına neden olmaktadır. Bu bakteriler zaman içerisinde dişlerde deformasyona sebep olur ve biberon çürüğünü oluşturur. Kalıtsal faktörlere bağlı olarak da biberon çürüğü oluşabilir. Diş yapısının dayanıksız olması bebeklerde çürümeyi hızlandıracaktır. Bu durumda anne ve babasının diş yapısı bebeğin diş yapısını etkileyecektir.

Biberon çürüğü neden oluşur?

biberon-curugu-neden-olusur

Biberon çürüğü genellikle ağız bakımının yapılmadığı durumlarda ortaya çıkar. Diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu’nun verdiği bilgilerde ise bir diğer etken olarak annelerin dış fırçalama işlemine geç dönemde başlaması çürüme nedeni olarak belirtilmiştir. Bebeklere uyku arasında besin verilmesi bakteri oluşumunu hızlandıracağı için çürümeye neden olmaktadır. Bununla beraber rafine gıdaların, sütün ve mamanın yapısında bulunan şeker nedeniyle biberon çürükleri görülmektedir.

Biberon çürüğünün engellenmesi için neler yapılabilir?

biberon-curugu-nasil-engellenir

Bebeklere ve çocuklara ağız bakımı yapmak biberon çürüğünü engellemenin başlıca yoludur. İlk dişlerin görülmeye başlandığı altıncı aydan itibaren ağız bakımı gazlı bez ve su yardımıyla yapılmadır. Bir yaşından itibaren yumuşak dış fırçası ve su yardımıyla dişler bakterilerden arındırılmalıdır. Ancak üç yaşına gelmeden çocuklarda diş macunu kullanılmasının sakıncalı olduğu unutulmamalıdır. Üç yaşından itibaren çocuklara uygun diş macunu kullanılması önerilmektedir. Bunun yanı sıra bebeklere uyku esnasında gıda vermekten kaçınılmalıdır. Bebek doyurulduktan sonra su içirilmesi ağız sağlığına katkıda bulunacaktır. Ayrıca bebeklerin iki yaşına gelmeden biberonla beslenme alışkanlıkları bıraktırılmalıdır. Üç yaşına gelen çocukların düzenli olarak diş hekimine muayene ettirilmesi biberon çürüklerinin önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde diş çürüklerinin tedavi edilmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirten Kışlaoğlu, bu nedenle en başından itibaren çürüklerinin engellenmesi için önlem alınmasını tavsiye etmektedir. Çürüyen dişler ağrı ve iltihaplanmayı beraberinde getirerek uyku ve yeme bozukluklarının oluşmasına neden olabilir. Çürükler ilk görülmeye başlandığı dönemden itibaren acil olarak diş hekimine başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

language
Chinese (Simplified) ZH-CN English EN German DE Russian RU Turkish TR

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Çok YorumlananlarSitemizde en çok yorum alan tarifler

Yemekpost.com genellikle öğündeki en ağır ve en doyurucu yemektir,

Tüm Hakları Saklıdır - 2020