Dereotu Nasıl Yetiştirilir

Ana Sayfa » blog » Dereotu Nasıl Yetiştirilir

dereotu

Dereotu Yetiştiriciliği

İklim ve Toprak Seçiciliği
Dereotu hemen hemen her toprakta yetişebilir toprak seçiciliği yok denecek kadar azdır. Yani müşkülpesent olmayan bir bitkidir.  Ancak çok hafif kumlu topraklar bunun için uygun değildir. Yabani olarak dereotuna kumlu nehir yataklarında, yol kenarlarında vs. rastlanır. Nemli yerlerde dere otunun kültürü başarı ile yapılır.

Tohumluk olarak kullanılması
Dereotunda 1000 dane ağırlığı kökene göre değişiklik göstermektedir. Değerler 0,988-2,070 gr. arasında değişmektedir. Safiyetinin %95, çimlenme gücünün %75 olması gerekir. Tohumluk genellikle uzun süre çimlenme yeteneğini korur. Çimlenme 8-12 veya 15 derece sıcaklıkta yapılır. Süresi 21 gündür.

Yetiştirme Biçimi
Dereotunun ön bitki için belirli bir isteği yoktur. Ancak özellikle herba için ahır gübresi ile gübrelenmiş çapa bitkisinden sonra gelmeyi ister. Dereotu tarlayı çabuk boşalttığından kendisinden sonra gelecek bitkiye toprak hazırlığı için yeterli zaman bırakır. Kullanma amacına göre 3 şekilde yetiştirilir.

1) Meyve Üretimi İçin Yetiştirme: Bu tür yetiştirmede ekim tarihi oldukça sınırlıdır. Zira zamanında ekilmelidir ki, olgunluğa gelebilsin.

2) Drog Herba İçin Yetiştirme: Ekim zamanı yönünden büyük bir varyasyon gösterir. Zira bu aynı zamanda erkenci patates, ıspanak, salatalık vs.den sonra ekilebilir.

3)Yeşil Kullanımı İçin Yetiştirme: Bu tür yetiştirme özellikle 25-30 cm uzunluğ ulaştığında biçildiğinden ilkbahardan sonbahara kadar hemen hemen her zaman ekilebilir.

Dereotu direkt tarlaya ekimle üretildiği gibi, fide şeklinde de kültürü yapılabilir. Bunun için yastıklarda yetiştirilen fideler ilkbaharda sökülür ve tarlaya şaşırtılır.

Küçük bir tohuma sahip olan dereotunun toprak hazırlığı çok özenli bir şekilde yapılmalıdır. Ekim serpme olabileceği gibi daha çok sıraya olarak yapılmaktadır. Sıra arası mesafe 30 cm olmalı ve dekara 0,8-1,0 kg tohumluk, çok derin olmamak koşulu ile mibzerle ekilir. Ticari gübreleme işlemi ekimden önce yapılmalıdır. Gübre miktarı tahıllarla eş değerdedir. Dereotunun vegetasyon devresinde en önemli sorunu yabani otların temizlenmesi işidir.

Hasat ve Kurutma zamanı
Yeşil herba, ekim tarihine göre, Temmuz ortasından Eylüle kadar ki zaman aralığında çiçeklendikten sonra biçilir. Biçimde çayır biçme makinası kullanılabilir. Çiçeklerin solmasının takiben herbada uçucu yağ yüksek olur. Ama tomurcuklanma safhasında maksimum düzeydedir. Biçilen yeşil herba hemen işlenmeli ya da kurutulmalıdır.

Özet Bilgi
Dereotu tohumları, toprak sıcaklığı 8–10 dereceninn üstüne çıktığı an ekilebilir. Ekim zamanı Şubat ayından başlar Eylül ayına kadar sürer. Tohum ekimin 8-10 gün aralıkla parsellere yapılması, hasadın aynı şekilde oluşmasını sağlar ve işçilik yığılmasını önler ve pazara devamlı ürün yollama olanağını sağlar. Dereotu yetiştiriciliği için, fazla güneş almayan, ağaç altı gibi gölge olan yerler tercih edilmelidir. Böyle bir olanak bulunamıyorsa, yüksek boylu bitkilerin kuzey kısımlarında, ara ziraati olarak yetiştirilmelidir. Toprak işlenmeden önce gerekli ahır gübresi miktarı toprak üzerine serpilir. Sonra toprak birbirine çapraz olacak şekilde iki kez 10–20 cm derinliğinde işlenir. İkinci işlemeden önce, gerekli ticaret gübreleri toprağa atılmalıdır. Arazi düzeltildikten sonra, yağmurlama sulama kullanılacaksa hemen tohum ekimine geçilir. Salma sulama yapılacaksa 3×5, 5×10 m’lik tavalar yapılır, toprak tekrar tesviye edilir ve tohum ekimine hazır hale getirilip ekim yapılır. Dereotu tohumlarının çimlenme ve sürme oranı düşük olduğundan fazla tohum kullanılır ve dekara 1–2 kg ve hatta 3 kg kadar tohum atılır. Bizde tavalara tohum ekimi serpme yapılır. Dış ülkelerde sıra ekimde, sıra arası 15–20 cm’dir. Sıra üzerine tohum sık atılır. Bitkiler toprak yüzüne çıktığında seyretme yapılmaz. Dereotu, ilk çıkış devresinde yabancı otlarla mücadele edemez. Bundan dolayı maydanozlarda yapılan yabancı ot mücadelesi, dereotuna da aynen uygulanır. Eğer dereotu bitkileri çıktığında yabancı otlar mevcutsa ve serpme ekim yapılmışsa, yabancı otlar insan gücü kullanılarak ve elle sökülerek uzaklaştırılır. Sıraya ekimlerde sıra üzeri sık ekildiğinden, ilk yabancı ot mücadelesinde, sadece sıra aralarını çapalamak yeterli olur. Dereotları belli bir büyüklüğü aldığında, sıra üzerinde bulunan yabancı otlar elle sökülerek temizlenir. Sıraya ekimde sıra üzerine tohumların sık ekilmesi, sıra üzerinde seyreltme yapmak istenmemesinin bir amacıdır. Böylece sık sıra ekimiyle sıra üzerinde yabancı ot çıkmasını azaltmak ve sıra üzerinde ot mücadelesi yapmamak, ot mücadelesini sadece sıra aralarında gerçekleştirmek, ot mücadelesini kolaylaştırmak ve ucuzlatmak içindir.

Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

Ownerspost
Cep Fabrika
Burger King, Donald Trump'ın Tweetini Trolledi

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

Yemekpost.com - Adres:Avusturya/Viyana jedleseer Str. 1210 Wien. Avusturya - GSM:+43 681 80305560

Tüm Hakları Saklıdır - 2020