Fesleğen (Reyhan) Nasıl Yetiştirilir

Ana Sayfa » blog » Fesleğen (Reyhan) Nasıl Yetiştirilir

feslegen-reyhan-nasil-yetistirilir

Fesleğen (Reyhan) Yetiştiriciliği

Fesleğen Nerede Yetişir: Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetişir.

İklim ve Toprak İstekleri: Humusca zengin kumlu-tınlı toprakları sever, özellikle sıcaktan hoşlanır. Bu nedenle tarımının sıcak, kurak yerlerde yapılması önerilir.

Tohumluk: 1000 dane ağırlığı 1.0-1.7 gr arasında değiştiği, safiyetin en az % 95 olması gerektiği belirtilmektedir. Çimlenme kabiliyetinin % 65’ten aşağı olmaması istenir. Çimlenme değişken sıcaklıkta daha iyi olmaktadır. Çimlenme 14 günden sonra son bulur. Tohum çimlenme kabiliyetini 4-5 yıl korur.

Yetiştirme Tekniği: Fesleğen yabancı ot bulunmayan temiz bir tarla ister. Ekim nöbetinde çiftlik gübresi ile iyi gübrelenmiş bir çapa bitkisinden sonra gelmesi önerilmektedir. Tarlavari üretimde tohum direkt tarlaya mibzerle ekilebilir. Bu durumda dekara kullanılacak tohumluk miktarı 0.6-1.0 kg civarındadır. Sıra arası ise 30-40 cm’dir. Ekim soğuk bölgelerde don tehlikesi geçtikten sonra yapılmalıdır. Ege Bölgesi’nde eğer ön sulama olanağı var ise Eylül ayında ekmek en uygunudur. Eğer ekim Sonbaharda yapılmayacak durumda ise İlkbaharda erken ekime gidilmesi gerekmektedir. Soğuk bölgelerde Sonbaharda ekme olanağı bulunmadığından zorunlu olarak İlkbaharda yapılmaktadır. Ancak tarlaya geç girildiği ve sonra yapılan ekimlere oldukça geç kalınmaktadır. İşte bu geç durumu gidermek için direkt tarlaya ekim yanında fide şeklinde üretim de söz konusudur.sifalibitkileriniz.com Bu durumda kıştan yastıklara ekim yapılmakta İlkbaharda fideler tarlaya 30×25 cm aralıklarla şaşırtılmaktadır. Yastıklara 60-80 gr tohum bir dekar yer için yeterli fideyi sağlayabilmektedir.

Fesleğen bol besinli toprakları tercih eden bir bitkidir. Bu nedenle zengin topraklarda yetiştirilmesi yanında üretiminde kimyasal gübrelerin de kullanılması gerekmektedir. bunun için de dekara 4-6 kg N, 3-5 kg P2O5 ve 10-12 kg/da K2O verilmesi önerilmektedir. Ancak bu miktarlara fakir topraklarda en az 1/3 oranında arttırılmalıdır.

Fesleğen vegetasyon devresi esnasında en önemli sorunu yabancı otlarla mücadeledir. Özellikle kurak bölgelerde yabancı ot yanında sulamada iyi bir gelişim için üzerinde durulması gereken kültürel önlemlerdendir.

Hasat: Biçme genel olarak çiçeklenme başlangıcında yapılır. Uygun yıllarda birden fazla biçim sözkonusudur. Ege koşullarında verim, geciktikçe azalmakla beraber üç biçim yapılabilmiştir. Biçimi takiben bitkileri sıkı demet yapmadan taşımalı ve 30-35 oC’de kurutulmalıdır.

Verim: Ege koşullarında yapılan ön araştırmalarda drog herba miktarının 350 kg/da’ı bulduğu saptanmıştır.

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

language
Chinese (Simplified) ZH-CN English EN German DE Russian RU Turkish TR

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Yemekpost.com genellikle öğündeki en ağır ve en doyurucu yemektir,

Tüm Hakları Saklıdır - 2020