Halk Mutfağı

Anasayfa » Haberler » Halk Mutfağı

halk-mutfagi

Halk Mutfağı

Anadolu halkının gelenek ve göreneklerle bütünleşmiş bir takım toplumsal törenlere bağlı beslenme, yemek yeme anlayışı ve kültürü Türk halk mutfağını oluşturur. Günümüzde Anadolu’da canlı bir şekilde yaşamakta olan Türk halk mutfağı mercimek ve bulgur taneleriyle Çatalhöyük’ten; ölü aşı töreniyle Göktürk Kitabeleri’nden; kebap, yahni vb. Dede Korkut Hikâyeleri’nden; ayran, yufka, kavurma, tutmaç, katmer vb. ile Divanü Lügat it – Türk’ten; helva, pilav, zerde, baklava ve börekle Selçuklulardan izler taşır.

Bölgesel farklılıklar, ürünler, kültürel anlayışlar halk mutfağını – çoğu yerde birleşmelerle beraber – İstanbul mutfağından ayıran nedenlerdir. Aynı etkenler halk mutfağının kendi içinde de farklılıklar göstermesine neden olmaktadır.

Halk mutfağında mimari özellikler bölgelere göre farklılıklar gösterir. Örneğin, Konya’da mutfak ve buna bağlı olarak güneş görmeyen bir kiler ana yapıdır. Ocak ve tandır, kap kacağın konacağı raflar mutfağı tamamlamaktadır.

Sofra düzenleri genellikle fazla farklılık göstermemektedir. Sofra yere kurulmaktadır. Önce bir sofra bezi yayılmakta, üzerine “tabla” da denilen tahta konulmakta ve yemek yenilmektedir. İkinci bir tür, sini kullanılmasıdır. Sinide yenildiği zaman yüksekliği sağlamak amacıyla sofra bezinin üzerine daire şeklinde kasnak veya açılıp kapanan tahta sofra altı konduktan sonra sini yerleştirilmektedir. Kaşıklar tabla veya siniye halka şeklinde birbirine ulanarak daire şeklinde yerleştirilmektedir.

Servis ilk yemeğin (genellikle çorba) ortaya konulmasıyla başlamakta ve tek kaptan yenilmektedir. Ortadaki yemek bittiğinde sırasıyla diğer yemekler getirilmektedir.

Kışlık hazırlıklara ( muhafaza metotları) gelince bölgesel ürünlerle sayısız mamuller meydana getirilir. Bu hazırlıklar sırasında “imece” denilen yardımlaşma yaygındır.

Halk mutfağı günlük öğünler, geçiş dönemlerine ait yiyecekler, töre ve törenler; kutsal günlere, neşeli günlere, istek ve dilek sofralarına ait yiyecek ve uygulamalar, yemekler, kışlık yiyecekler, sofra düzenleri, servis usulleri ve mimarisiyle çok kapsamlı bir bütünü ifade etmektedir. Bu bütün kendi içerisinde çeşitlilik göstermekle beraber yemek çeşitlerinde de her bir uygulamaya yönelik değişik ve zengin bir “ikram” olanağı sunmaktadır.

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız

Meral

06 Şubat 2018 - 12:33

Yöresel yemek tarifleri ve tatlı tarifi damak tadı olan yöremizin en cok beğenilen tat oldugunu belirtmek isterim ilçemize veya ilimize gelen bütün misafirler tarafından beğenilen ve tavsiye edilen bir damak tadı oldugunu ve hoş kokusu veya lezzeti görünümü veya tabaktaki duruşu insana ferahlık veriyor, insanlar veya arkadaşlarımız yedikçe yiyesi geliyor çünkü insan bunu yedikçe doymak istemiyor evet dostlarım veya arkadaşlarım değerli misafirlerim Yorumlarınızı Bekliyorum Kendi il veya ilçenizin Damak Tadını Yorumlaya Bilirsiniz Şimdiden Teşekur ederim ve yorum yapan tüm kardeşlerimize veya arkadaşlarımız teşekur ederim.

Chinese (Simplified) ZH-CN English EN German DE Turkish TR



TARİF KATEGORİLERİ

Tarif Kategorilerimiz

Çocuk Yiyecekleri

Çocuk Yiyecekleri