7 Farklı Ramazan Diyeti Listesi ile Sağlıklı Beslenme İpuçları

Anasayfa » Diğer » blog » 7 Farklı Ramazan Diyeti Listesi ile Sağlıklı Beslenme İpuçları

Ramazanda Doğru Beslenmenin Şifresi

Ramazan Diyeti

Ramazanda 15 ile 17 saat arasında bir açlık söz konusu olmaktadır. Uzun süre aç kalan bünyeniz iftara doğru yorgun ve bitkin düşecektir. Susuzluk ise, ezan vaktine doğru ciddi şekilde fark edilir. Saatlerce aç kalan mide, bir anda bütün yemekleri yemek isteyecek ve bu durum da günler sonra size kilo olarak geri dönecektir.

Bizler bu yazımızda ramazan ayı diyeti hakkında ilginizi çekecek bilgileri derledik. Ülkemizde adını duyuran ünlü diyetisyenlerin de tavsiyeleri ile ramazanda diyet yaparak, ideal kilonuzu korumanın yollarını sizlere sunacağız. Ramazan sofralarının bereketine ve çeşitliliğine kapılmadan, her yemekten de lezzet alarak sağlıklı beslenmenin tüm püf noktaları bu yazı ile sizlerle.

Ramazanda Beslenme İpuçları

  • Sahur ve iftarda farklı besinler tercih edilmelidir. İki öğün, birbirinden ayrı saatlerde yaşandığından, kişinin rahatsızlık hissetmemesi adına sahurda hafif besinleri tercih etmesi önerilir.
  • Sahurda mide bulantılarını ve hazımsızlığı önleyen gıdalar yenilmelidir. Sebze, meyve, tam buğday ve kepekli ürünler, ve patates sahur vaktinizde tercihiniz olabilir.
  • Sahur yemeklerinde tatlılar ve kızartılmış yemeklerden kaçınılmalıdır. Bu besinler midenin ağrımasına ve bozulmasına neden olur. Aynı şekilde sodyum ve tuz içeren gıdalardan da susama hissi yaratacağından uzak durulmalıdır.
  • Sahura kadar geçen sürede mide hazımsızlığı yaşamamak için, iftar yemeklerinde ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Hamur yemekleri, kızartmalar ve beyaz undan yapılan ekmekler, oruç tutan mideyi yoracaktır.
  • Sağlıklı besinler tüketmek istediğinizde, sevdiğiniz sebzeleri fırında pişirerek hazırlayabilirsiniz. Böylece daha az yağlı ve sindirimi kolay olacaktır.
  • Böbreklerinizdeki yükü hafifletmek adına iftardan sahura kadar olan süreçte bol su tüketmelisiniz. Böylece gün boyu susuz kalan bedeninizde biriken zararlı maddeleri rahatlıkla atabilirsiniz. Asitli içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Yemeklerinizde düşük yağlı gıdaları tercih etmelisiniz. Yarım yağlı süt ve süt ürünleri, az yağlı etler tercihiniz olabilir.
  • Şeker içeren tatlı ve içecekler tüketmek yerine, meyvelerden ve kompostodan faydalanabilirsiniz. Tatlı yemek istediğinizde ise sütlü ve hafif tatlıları tercih edebilirsiniz.
  • İftardan sonra tercih edilen içecekler kafeinsiz olmalıdır. Kafeinli içecekler gün boyunca sıvı kaybına yol açar. Bu durum da sizi iftara kadar susatabilir.
  • Sahurda sıcak gıdalar tüketmeye özen gösterin. Sıcak çorba ve kahvaltı sizi gün boyu tok tutacaktır.
  • Her iki öğünde de acele etmeden yemeye dikkat etmelisiniz. Hızlı yenilen yemekler mideye ani basınç yapıp mideyi yoracaktır.
  • Diyetisyenlerin Ramazan Diyeti Listesi Önerileri

    Ramazanda sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak için pek çok diyetisyen ramazan için diyet listesi hazırlamıştır. Hazırlanan bu listeyi sizler için maddeledik. Ülkemizde alanında uzman kişiler tarafından önerilen diyet listeleri işte sizlerle:

    1) Ramazan Diyeti Canan Karatay

    Sahur için:

    Arzuya göre istenilen kıvamda pişmiş 2 yumurta, tereyağında omlet, menemen. 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz peynir. 1 kahve fincanı fındık, ceviz veya badem. Tuzu alınmış 10 adet zeytin. Domates, salatalık yeşilbiber ve yeşillik. 2 fincan çay veya süt. 1 porsiyon çorba

    İftar için:

    İsteğe göre 1 porsiyon patlıcan kebabı, köfte, sebze yemekleri, karnı yarık, fırında kuzu pirzola, hünkar beğendi, tepsi kebabı, saç tava gibi yemek çeşitlerden birisi.

    Diğeri ise, 2-3 kaşık pilav ya da 3-4 adet sarma. 1 porsiyon cacık, salata, ayran ve mutlaka bol su.

    2) Ramazan Diyeti Taylan Kümeli

    Sahur için:

    1. Seçenek: Yağsız kepekli tost. İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynirden oluşacak.
    2. Seçenek: Bir su bardağı ayran ya da diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatmadan önce bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç) yenilmeli.
    3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla hazırlanmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek tercih edilir.
    4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav ya da makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt

    İftar için:

    1 bardak suyla oruç açılır. Bir dilim pideyle bir dilim peynir, pastırma yenilebilir. Ardından sıcak bir çorba içilir. İlk hafta iftardan 2 saat sonra ise doyana kadar etli veya etsiz sebze yemeği, bir kase yoğurt yenilir. İkinci hafta et yemekleri ve salata tercih olabilir. 3. ve 4. haftalarda baklagil grubu tüketilir. Yemeklerin yanında mutlaka yoğurt olmalıdır. Yemekten 2 saat sonra meyve yenilir. Tatlı seçimi ise 1 kase sütlü tatlılardan yana olmalıdır.

    3) Ramazan Diyeti Dilara Koçak

    Sahur için:

    1 su bardağı kadar haşlama makarnayla peynir veya yoğurt yenilebilir veya

    • 1 dilim az yağlı börek, 1 kase yoğurt ve az şekerli komposto
    • 1 tost,1 bardak süt ve 1 meyve
    • 2 Dilim ekmek, 1 dilim peynir, 1 yumurta, 1 meyve, 2 kuru kayısı, 2 ceviz
    • 1 kase çorba,1 dilim ekmek, 1 tabak sebze yemeği, az yağlı yoğurt, 1 hurma. Bu maddelerden biri ile sahur yapılabilir.

    İftar için:

    Bol su tüketimi önemlidir.

    • 1 hurma veya 2 kuru kayısı
    • 2-3 zeytin veya 2-3 parça ceviz
    • 1 dilim az tuzlu peynir
    • 1 kepçe çorba
    • 1 avuç içi kadar pide
    • 1 porsiyon et veya tavuklu sebze veya sebze garnitürlü balık-tavuk veya kuru baklagil yemeği
    • 2 dilim ekmek veya 4 kaşık pilav- makarna

    4) Ramazan Diyeti Ayça Kaya

    Sahur için:

    Avuç içi kadar peynir, 7 adet zeytin, 4 dilim kızarmış çavdar ekmeği, bol salatalık ve domates, 1 dilim karpuz ve şekersiz çay öneriyor.

    İftar için:

    2 hurma ve ılık süt ile oruç açmayı, 1 kase ılık çorba, 3 ızgara köfte, 3 kaşık sebze yemeği, 3 dilim kızarmış çavdar ve 2 bardak sulu ayran tavsiye etmektedir.

    5) Ender Saraç Diyet Listesi

    Ender Saraç ramazan diyeti 10 kilo vermenizi kolaylaştıracağını belirtiyor. Diyet listesinin dışına çıkmadığınız sürece, ramazanda kilo vermeniz oldukça kolay:

    Sahur için:

    Açık çay (şekersiz), 1 adet haşlanmış yumurta ve 3 dilim peynir, 3-4 dilim ekmek, 2 ceviz, domates, salatalık

    İftar için:

    1-2 hurma, 1 kepçe çorba ile oruç açılır.

    1. seçenek: 5 yemek kaşığı sebze yemeği ve 1 büyük kase cacık, 2 dilim ekmek, salata;
    2. seçenek: 5 yemek kaşığı zeytinyağlı ve sebze yemeği, yoğurtlu salata, 2 ufak dilim pide, salata;
    3. seçenek: 4 adet ızgara köfte veya ızgara tavuk, közlenmiş sebze salatası, 1 su bardağı ayran, 2 dilim ekmek, salata. Yemekten sonra yeşil çay.

    6) Ramazan Diyeti Gürkan Kubilay

    Sahur için:

    1 haşlanmış yumurta, 3 dilim peynir. Bol domates ve salatalık. 3 tatlı kaşığı fıstık ezmesi veya reçel. 7 adet yeşil zeytin. 3 dilim kızarmış tam buğday ekmeği ve şekersiz çay.

    İftar İçin:

    Yaklaşık 2000 kalori içeren diyet listesinde iftarda 1 bardak ılık su ve 2 adet kuru kayısı ve 3 adet hurma. 1 kase domates veya tarhana çorbası. Mide biraz dinlenince 4 ızgara köfte veya 200 gram tavuk. 6 kaşık sebze yemeği. 5 kaşık bulgur pilavı. Bolca salata. 2 dilim kızarmış tam buğday ekmeği ve 1 bardak ayran. İftardan 2 saat sonra, meyve salatası yenilmelidir. Meyve yedikten 1 saat sonra, yoğurt tüketilmelidir.

    7) Ramazan Diyeti Şeyda Coşkun

    Sahur için:

    1 büyük şeftali, 3 kaşık yulaf ve yarım fincan badem sütü tüketmenizi tavsiye ediyor. 1 yumurta beyazı da bu sağlıklı menünün yanında tüketilmelidir. Çay tercihinizi ısırgan çayından yana kullanmalısınız. Susuzluk için Hindistan cevizi suyu da listede yer alıyor.

    İftar için:

    Yarım litre limonlu ve zencefilli su. 1 hurma ve 2 zeytin. Lor peynirli çoban salatası. Semizotu çorbası. Mantarlı et sote ve kızarmış tam buğday ekmeği.

  • Ramazanda Diyet Faydaları ve Zararları

    Ramazan döneminde tansiyon ve şeker hastalarının oruç tutmasını doktorlar sakıncalı bulmaktadır. Ramazan diyeti de yine aynı şekilde yaşlı kişiler ve kronik hastalar için tehlikeli olabilir. Bu sebeple sağlık açısından ramazan diyeti uygulamadan önce doktorunuza danışmanız en sağlıklı karar olacaktır. Sağlıklı besinler tercih ederek kilo verebileceğiniz gibi, yanlış seçimler yaparak kilo da alabilirsiniz.

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız

Chinese (Simplified) ZH-CN English EN German DE Turkish TR



TARİF KATEGORİLERİ

Tarif Kategorilerimiz

Çocuk Yiyecekleri

Çocuk Yiyecekleri