İftar Sofrası Nasıl Olur? İftar Sofrasında Neler Olmalı?

Ana Sayfa » blog » İftar Sofrası Nasıl Olur? İftar Sofrasında Neler Olmalı?

Ramazan Günlerinin Tatlı Telaşı İftar Sofrası

11 ayın sultanı geldiğinde en büyük heyecan mutfakta hissedilir. Dolaplar yenilenir, en taze meyve ve sebzeler alınır. El açması börekler, eş dost sohbetleri ile afiyetle yenilir. İftar sofralarının en güzel yönü barıştırıcı ve birleştirici olmasıdır.

Bu yazımızda sizler için samimi ve lezzetli iftar sofralarınız olması adına fikir alabileceğiniz iftar sofrası yemekleri ve iftar sofrasında neler olmalı hakkında bilgileri derledik. Aileniz ve misafirleriniz için güzel bir izlenim bırakmak istiyorsanız, iftar sofrası düzenleme püf noktaları içeren yazımız, sizler için burada olacaktır.

İftar Sofrası Düzenleme Önerileri

Oruç açma vaktinden birkaç saat önce başlanan hazırlıklar, ezan okunma saatine kadar devam etmektedir. Önce tatlılar yapılır, sonra etli yemekler. İftara kalan son dakikalarda ise tazeliğini koruması için çorba ve salatalar masada yerini almak için bekler. Peki kusursuz ve keyifli bir iftar sofrası düzenleme için neler yapılmalıdır? İşte tüm endişenizi giderecek püf noktaları:

  • Evinizde iftar sofrası hazırlama oldukça telaşlı ve neşeli olacaktır. Masada kaç kişi olacaksa, o kadar sayıda servis açmalısınız. Menünüzde sıcak ve soğuk yemekler olacaksa çorba kasesi, yemek tabağı, servis tabağı masanızda bulunmalıdır.
  • Çatal, kaşık ve bıçak düzeni ise dikkat edilmesi gereken bir husustur. Şık iftar sofrası için, çatalları zarif bir peçete üzerine dizebilirsiniz.
  • Oruçlar suyla açıldığından mutlaka kişiye özel su bardağı, servis tabaklarının sağ üst köşesinde yer almalıdır. Bardakların tamamı değil de biraz boşluk kalacak şekilde su doldurulmalıdır.
  • Yemek esnasında meşrubat gibi içecekler ikram edilecekse, su bardağından farklı bir içecek bardağı eklenmelidir.
  • Ara sıcak ve ara soğuk mezelerinizi, masada yer alacak kişilerin kolaylıkla ulaşmasını sağlamalısınız. Yemek esnasında servis trafiğini önlemek için sağ ve sol olmak üzere ufak tabaklarla mezelerinizi ikram edebilirsiniz.
  • Ramazanın ekmek kültürünü lezzetlendiren pidelerinizi, ezan vaktine yakın bir zamanda dilimleyip ikram edebilirsiniz.
  • Şık iftar sofrası hazırlamak adına, yemeklerinize ulaşımı engellemeyecek şekilde ufak bir vazoda çiçek koyabilirsiniz.
  • Tabaklarınızın ve yemeğinizin şıklığını biraz daha göstermek için masanıza, sade ve açık tonlarda bir masa örtüsü örtebilirsiniz.
  • Tuz ve baharat kullananlar için, rahat kullanımlı tuzluk ve baharatlık eklenebilir. Dilerseniz ufak sosluklara çeşitli baharatları koyabilirsiniz. Kullanmak için ise şık bir çay kaşığı tercih edebilirsiniz.
  • İftarda Sofra Nasıl Olur?

    Ramazan kültürü ve oruç tutmak İslam dininde kıymet gören ve önemsenen konulardandır. İslamın 5 şartından biri olan oruç tutmak, baştan başa kişiyi huzurlu eden ve manevi duyguları pekiştiren bir dini görevdir. Oruçların açıldığı, duaların edildiği iftar sofraları ise neredeyse her evi huzurlu kılan en önemli andır.

    İftar sofrası, Osmanlı döneminde de önem verilen ve halkın heyecan ile hazırlık yaptığı yemek zamanıdır. O dönemden beri oruçları açmak için patlatılan top, iftar sofrası başındakilere tatlı bir heyecan vermekteydi. Osmanlı iftar sofralarında oruç açmak birkaç aşamadan oluşurdu. İlk aşama orucun açıldığı, suyun içildiği ve iftariye adı verilen hafif yiyeceklerin yenildiği andır. İkinci aşama ise ana yemeklerin yenildiği kısımdır.

    Osmanlı iftar sofralarında çorba ile başlayan yemek faslı, mutlaka güllaç ile biterdi. Bu sebeple güllaç Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelen ramazan kültürü kabul edilmektedir. İftar sofrası hazırlama geleneği Osmanlı’dan bize kalan manevi bir miras olmuştur. İftar sofrası menüsü zenginliği de yine aynı şekilde çok eskiden gelen bir kültürel mirastır.

    Ezan beklenirken tüm aile masanın başında olmalıdır. Tüm gün gösterilen sabır ve bekleyiş, yemekler masada iken de gösterilmelidir. Ezan okunana kadar geçen sürede iftar duaları okunur. Verilen nimetler için şükran ve minnet dile getirilir. İftar sofrasına gösterilen özen ve düzen, ramazana olan saygıyı ifade etmektedir.

    Oruç açıldıktan sonra, yemeklerin yenmesi için acele edilmemelidir. Acele yemek yemek hem ahlaki açıdan hoş karşılanmaz hem de boş kalan mideye sağlık açısından zarar vermektedir. Uzmanlar dinlenerek ve yemekler arasında 15 dakika ara vererek beslenmeyi tavsiye etmektedir.

İftar Sofrasında Neler Olmalı?

Yemeklerin pişeceği saatler yaklaşırken, mutfaktaki aşçıların aklındaki en önemli sorudur “İftar sofrasında neler olmalı?” Davetlilerin ve ev halkının sofradan karnı tok ve memnun kalkması için birkaç detaya dikkat edilmelidir. Ramazan sofralarında bereketli yemekler yemek için iftar sofrasında olması gerekenler işte sizlerle:

  • İftar sofrası menüsü öncelikle herkese hitap edecek yiyeceklerden oluşmalıdır. Gün boyu yavaşlayan ve sakin kalan metabolizmayı canlandıracak besinleri tercih ederseniz, kilo alma riskiniz de ortadan kalkar. Sıcak bir çorba, limonlu bir salata ve etli sulu sebze yemekleri, midenize iyi gelecek tercihler olabilir.
  • Oruç etkisiyle kan şekeriniz ve tansiyonunuz düşecektir. İftar sofrasında orucunuzu açmak için çerez ve zeytin gibi iftariyelikleri bulundurmayı unutmayın. Bu ufak atıştırmalıklar şeker ve tansiyon değerlerinizi, sakince ideal dengeye getirecektir.
  • İftar sonrasında çay Türk kültüründe olmazsa olmazdır. Çayı demlemek için acele etmeyin. Birden yenilen yemeklerden sonra çay içmek için muhakkak 30 dakika geçmesini bekleyin. Sindirim problemleri yaşamamak adına maddeyi bir köşe not edin.
  • Çayın yanına ağızları tatlandırması için tatlı isteyen nefsinize hakim olup, sütlü tatlıları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Yoğun ve fazla şekerli tatlılar kan şekeriniz birden yükseltebilir. Bu durum ise sizi sahur vakitlerinde hastane koridorlarına götürebilir. Sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için tuz oranına dikkat edildiği gibi, şekerli yiyecekler konusuna da özen gösterilmelidir.
  • Sofranın olmazsa olmazı suyu da gözden kaçırmamak gerekir. Sindirimin daha rahat gerçekleşmesi için sürahinize bir iki dilim limon ekleyebilirsiniz.
  • Estetik açıdan şık bir iftar sofrası hazırlamak isterseniz, iftar sofrası süslemeleri için ufak çiçeklerden faydalanabilirsiniz. Midenizi doyururken çiçeklerle de ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. İftar sofrası düzenleme işini ise yemekler demini alırken yapabilirsiniz.

Bereketli Aya Yaraşır İftar Sofrası Yemekleri

“İftara ne yapacağım?” diye düşünürken, bizler Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak sizlere yardım etmek için kolları sıvadık. Doyurucu ve kolay tariflerden oluşan iftar sofrası yemekleri listesi işte karşınızda:

1) Heyecanla Beklenen İftara Lezzetli Börekçikler

İftar sofrası menüsü içinde doyurucu ve lezzetli bir börek olmazsa olmazdır. Fırından çıktığı gibi masada yerini alması, tüm aileyi iştahlandırır. Bu tarifimizle kıymalı nefis bir böreği iftar sofranızda kısa bir süre için misafir edebilirsiniz. Çünkü bir yiyen bir daha yiyecek! İftara Lezzetli Börekçikler

Ziyaretçi Yorumları

Bu tarif hakkındaki ziyaretçi yorumları

Adınız - Soyadınız

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

language
Chinese (Simplified) ZH-CN English EN German DE Russian RU Turkish TR

Çok Okunan TariflerSitemizde en çok okunan yemek tarifleri

ABDÜSSELAM  OTU

ABDÜSSELAM OTU owners post

Yemekpost.com genellikle öğündeki en ağır ve en doyurucu yemektir,

Tüm Hakları Saklıdır - 2020