Zeytinin Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri ve Özellikleri

Anasayfa » Şifalı bitkiler » Zeytinin Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri ve Özellikleri

 

Zeytin ağacı çok uzun yıllardır bilinen bir ağaçtır. Zeytin faydaları sayesinde birçok toplumda, birçok ülkede kullanılır. Özellikle Akdeniz bölgesinde ve Ege bölgesinde yaşayan kişiler bolca zeytin ve zeytinyağı kullanır. Ilıman iklimleri seven ve ılıman bölgelerde yetişen bir ağaçtır. Yılın dört mevsiminde de yapraklarını dökmez, yeşil bir ağaçtır. Bir yıl çok meyve verirken, diğer yıl dinlenmeye geçer ve az meyve verir. Çok uzun yıllar yaşayabilen bir ağaç türüdür. Özellikle 35 yaşından 150 yaşına kadar meyve açısından en verimli dönemini yaşar. Ülkemizde Güney Marmara ve Ege bölgelerinde bolca zeytin yetişir.

Yeşil zeytin ve siyah zeytin olarak iki türü vardır. Yeşil zeytinler zamanla olgunlaşarak siyah zeytine dönüşebilir. Yemeklerde sofralık olarak tüketilen zeytinler, yeşil zeytin, siyah zeytin ile beraber biberli zeytin olarak da tüketilebilir. Aynı zamanda bazı zeytin türleri de zeytinyağı olarak kullanılır.

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

  • Osteoporozu engellemeye yardım eder. Kemik erimesini engellemesinin yanında kalsiyum ihtiyacının bir kısmını karşılaması da zeytinin faydaları arasındadır.
  • Anti inflamatuar özellikleri sayesinde alerjik reaksiyonları önler.
  • İçeriğindeki omega 3 yağ asidi, oleik asit ve linoleik yağ asitleri sayesinde kolesterolü dengeler.
  • Kolesterolü dengelemesi ile birlikte kalp sağlığını da korumuş olur. Kalp krizi geçirme riskini de azaltır.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de zeytinin faydalarından biridir. Oksidatif stres ve kronik viral hastalıklara karşı da korur.
  • İyi bir E vitamini, kalsiyum, demir, bakır ve antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda az miktarda da olsa selenyum ve çinko içerir. Bunların yanı sıra, vücut için gerekli olan amino asitleri de sağlar.
  • Meyve ve sebzelere alternatif olarak diyet listesinde de yer alabilir.
  • Alzheimer gibi hastalıkların etkilerini azaltır.
  • Siyah zeytin yüksek oranda demir içerir. Vücuda oksijen taşınmasına kandaki demir oranı etki eder. Demir eksikliğinde vücutta anemi rahatsızlığı görülür. Kansızlık rahatsızlığı olanlar özellikle kış aylarında çok üşür.  Anemiye iyi gelmesi de zeytinin faydalarından biridir.
  • Doğurganlığı arttırır ve üreme sistemini güçlendirir.
  • Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel isteği arttırır.
  • İçindeki oleonalik asit sayesinde karaciğer hasarını önler, karaciğeri korur.
  • Günlük düzenli zeytin tüketimi sayesinde hafıza kuvvetlenir.
  • İçeriğindeki A vitamini sayesinde gözleri ve özellikle gözlerdeki retina tabakasını korur. Böylece daha iyi bir gece görüşü sağlanır, gece ve gündüz arasındaki ışık farkında göz rahatsız olmaz. Ayrıca katarakt gibi yaşa bağlı göz hastalıklarına karşı da koruma sağlar.
  • Kansere Karşı Koruması Zeytinin Faydaları Arasındadır!

    Antioksidan ve anti inflamatuar özellikleri sayesinde hücreleri dışarıdan gelecek tahribatlara karşı korur. Hücrelerin tahribata uğraması ile kansere yakalanma riski artar. Bu nedenle zeytin kansere karşı da koruma sağlamış olur. DNA’nın yapısını ve hücre zarlarını korumasıyla da kanseri engeller. Özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve mide kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucudur.

  • Zeytin İle Zayıflayın!

    Yemeklerden önce 10 adet zeytin yiyerek %20 oranında iştahınızı kapatabilirsiniz. İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde sindirim sistemini yavaşlatır, hormonlara etki ederek beyne tokluk sinyalini gönderir.

    Zeytin İle Cildinizi, Saçınızı Koruyun!

    Cilt güzelliği ve saç parlaklığı özellikle kadınlar için oldukça önemlidir. Zeytin yiyerek yada zeytinyağı tüketerek cilt ve saç sağlığınızı koruyabilirsiniz. Zeytin, içeriğindeki oleik asit sayesinde cildinizi yumuşatır ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Düzenli zeytin yiyerek cildinizde kırışıklık oluşumunu %20 oranında azaltabilirsiniz. E vitamini sayesinde cilt kanserine, erken yaşlanmaya ve ultraviyole ışınlarına karşı cildi korur. Aynı zamanda banyo yapmadan önce saç diplerinize bir miktar zeytinyağı sürerek 2 saat kadar bekletirseniz, saçlarınızın zamanla güçlendiğini, parladığını ve yumuşadığını fark edersiniz.

    Zeytinin Besin Değeri

    100 gram zeytin yaklaşık olarak 115-145 kalori içerir. Bir zeytin ortalama olarak 4 gram ağırlığındadır. Buna göre 10 zeytin yaklaşık olarak 59 kalori içerir. Siyah zeytin ile yeşil zeytinin kalorisi farklıdır. 100 gram siyah zeytin yaklaşık olarak 200 kalori içerirken, 100 gram yeşil zeytin yaklaşık olarak 150 kalori içerir.

    • Zeytinin %75-80’i sudur.
    • %11-15 arasında yağ içerir.
    • %4-6 oranında karbonhidrat içerir.
    • 0,8 gram protein içeriği vardır.
    • 6,3 gram karbonhidrat içerir.
    • 3,2 gram lif ihtiva eder.
    • 0,06 gram omega 3 yağ asidi içerir.
    • 0,85 gram omega 6 yağ asidi içerir.
    • 7,89 gram tekli yağ asidi içerir.
    • 0,91 gram çoklu yağ asidi içerir.

    Zeytin Hakkında Diğer Bilgiler!

    Zeytin özellikle Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle zeytin dalı barış anlamında yıllardır kullanılır. Ülkemizde de çok çeşitli yerlerde yetişir.

    Zeytin Nerelerde Yetişir?

    Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişen bir ağaçtır. Özellikle İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde ise Erdek gibi Güney Marmara ilçelerinde, Çanakkale, Didim, Muğla gibi Ege illerinde yetiştirilir.

    Zeytinin Toplanma Yöntemi ve Zamanı!

    Zeytin meyveleri eski zamanlarda iki farklı şekilde toplanıyordu. Bu toplama şekillerinden biri sopa ile silkeleme, diğeri ise elle toplamadır. Yalnız iki yöntemin de eksik yönleri vardır. Sopa ile toplama yöntemi, ağaca sırıklarla vurulduğu için ağacın dallarına zarar verir. Elle toplama yönteminde ise, çok fazla iş gücü gerekir. Son yıllarda ise tarımın modernleşmesiyle yeni bir yöntem olan tarama yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde zeytinler makine ile toplanır.

    Yılın sonlarına doğru aralık ayında zeytinler toplanmaya başlanır. Aralık ayından sonra, ocak ve şubat aylarında toplanmaya devam edilir. Zeytin yaprakları ise mayıs ayı ile sonbahar ayları arasında toplanır, kurutularak işlenir.

BENZER İÇERİKLER

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz

DİĞER YORUMLAR

Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Cevabınız

Zeynep Dalkıran

06 Şubat 2018 - 13:53

Zeytinin Faydaları
Zeytingiller familyasından, Akdeniz iklimine özgü her mevsim yeşil kalan bir ağaç türüdür. 10 metre uzunluğa kadar erişebilen zeytin ağacı 2000 yıl kadar yaşayabilmektedir. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde verimli olarak yetiştirilmektedir. Zeytin ağacının hem yapraklarından hem de meyvesi olan zeytinden faydalanılmaktadır. Zeytin ağacı iyi bakıldığında 5 ile 6 yıl içerisinde meyvelerini vermektedir. Ancak bir zeytin ağacının en verimli dönemi 35 ile 150 yaşları arasıdır. Zeytin ağacı bir yıl çok diğer yıl da kendisini dinlendirerek daha az zeytin verir. Meyveleri olan zeytinden zeytinyağı elde edilir.

Önceleri yeşil, olgunlaştığında da siyah renkte olan zeytinde A,C,E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt ile değerli mineraller bulunmaktadır. Zeytinyağı da olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin gliseritleri, hidrokarbonlar ve E vitamini ihtiva etmektedir.Zeytinin Sağlığa Faydaları

Zeytin ağacının yaprağı ve meyvesi kullanılmaktadır. Zeytin ağacının yaprağı çok eski yıllardan beri tedavilerde kullanılmaktadır. Özellikle sıtmanın tedavi edilmesinde etkin rol üstlenmektedir. Zeytin yaprağı çay olarak tüketilebilmektedir. Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde de zeytin yaprağı yaşlanmanın etkilerini geciktirir ve vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak vücuda kuvvet verir. Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır. Kalp sağlığını koruyan zeytin ve zeytinyağı tekli doymamış yağ içermektedir. Zararlı kolesterolü düşürerek, kontrol altında tutulmasını sağlar. Kanseri önleyici özelliği vardır. Ayrıca kansere yakalanan hastalarda da kanserli hücrelerin yayılmasını engellemektedir. Zeytinyağı, özellikle bağırsak kanserinin ve göğüs kanserinin önlenmesinde etkilidir. Zeytin ve zeytinyağının içeriğinde bulunan vitaminler çocukların kemik gelişimini desteklemektedir. Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta, bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları, yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Taneleri de besleyicidir.

Zeytinin Kalp Sağlığına Faydası: Kalp sağlığını koruduğu yapılan araştırmalar ile belirlenen zeytin aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür. Kalp sağlığı ve damar sağlığının korunmasında etkili olup kalpteki ritim bozukluklarının düzene girmesine yardımcı olur.
Zeytinin Dolaşım Sistemine Faydaları: Serbest radikaller kolesterolü olumsuz yönde etkiledikleri için kan damarları zarar görür ve kalp krizine yol açar. Zeytin antioksidan içerir ve böylece kalp hastalığını önler. Bu konuyla alakalı yapılan son araştırmalar özellikle zeytinyağının kan basıncı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyduğunu ispatlamıştır. Bunun yanında kan hücrelerinin sağlığı içinde önemli rol oynar.

Zeytin Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Zeytinde bulunan farklı doymamış yağlar kilo vermeye de yardımcı olur. Zeytinyağı tüketimi ayrıca yağ hücreleri için etkili bir uyarıcıdır. Karın yağlarının erimesine yardımcı olabilir.

Zeytin Kanseri Önleyebilir: Kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyon kanser gelişiminde önemli faktörler olabilir çünkü zeytin antioksidan ve anti enflamatuar özellikleri kansere karşı doğal bir koruma sistemi oluşturabilir. Antioksidan ve anti enflamatuar besin açısından zengin olan zeytin bizi kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyon gibi tehlikeli kombinasyonlardan koruyabilir. Bunun yanında zeytinin DNA lar için faydalı olan çok nadir besinlerden bir tanesi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Zeytin Cilt ve Saç Sağlığını Korur: Zeytin hidrat içerir ve yağ asitleri yanında antioksidanlar açısından zengindir. Bunun dışında zengin bir E vitamini deposudur. Bu özelliğinden dolayı bizi cilt kanserinden korur, yumuşak ve sağlıklı ciltlerin oluşmasını sağlar. Ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruma özelliği vardır. Bunun için 15 dakika boyunca cilde hakiki zeytin yağı uygulamak yeterlidir.

Zaytin Alerjiyi Engelleyebilir: Son zamanlarda yapılan araştırmalar zeytinin alerjilere karşı da etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında genel alerjik tedavilerinde de kullanılabilmektedir.

Zeytin Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Düzenli olarak zeytin tüketimi özellikle kolon kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltır. Zeytinyağı ise ülser ve gastrit gibi sorunları gidermenin yanında kabızlığı da ortadan kaldırabilir. Zeytinyağının diğer bir özelliği ise pankreas ve hormon sağlığını düzenlemesidir.

Demir Kaynağı Zeytin: Özellikle siyah zeytin demir açısından çok zengindir. Kanda oksijen taşıyan kırmızı hücrelerin sağlığını korur. Demir genel anlamda vücut sağlığı için de çok önemlidir. Saç sağlığınından ayak tırnağına kadar demir bütün organların en çok gereksinim duyduğu maddelerdendir. Bu da siyah zeytinde bolca bulunur.

Chinese (Simplified) ZH-CN English EN German DE Turkish TR



TARİF KATEGORİLERİ

Tarif Kategorilerimiz

Çocuk Yiyecekleri

Çocuk Yiyecekleri